Lezingen

Over het spannende verhaal in Letland worden regelmatig lezingen gegeven voor bedrijven, Rotary-clubs, Verenigingen van Huisvrouwen, scholen en andere groepen.
De kosten zijn 250,- euro die ten goede komen aan de projecten.

Margriet Lestraden (1952) studeerde in 1980 af in museologie (museumkunde) en in 1990 als kunsthistorica aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij was 12 jaar provinciaal museumconsulente in Zuid-Holland en adviseerde ca. 120 musea over alle aspecten van museale bedrijfsvoering.
In 2003 richtte zij haar eigen bureau op dat zich specialiseerde in musea in landen in ontwikkeling. Zij was jarenlang voorzitter van het International Committee for Regional Museums (ICOM). Sinds 1998 is zij eigenaar van het geboortehuis van Letland’s beroemdste schilder Vilhems Purvītis dat een international centrum voor kunst en kinderen moet worden.

I. Een droom in Letland

In 1998 kocht zij het geboortehuis van Letlands beroemdste schilder Vilhelms Purvītis (1878-1945) die de grondlegger is van de Letse landschapsschilderkunst maar ook directeur was van het Kunstmuseum in Riga en oprichter van de Kunstacademie en hiermee in feite als de vader van de Letse kunst wordt beschouwd. Hoe is het om op een boerderij te wonen uit 1850 en  200 hectaren bossen en weilanden die erbij horen te beheren, ver van de bewoonde wereld?
Hoe is het om te werken met de locale bevolking die geen Engels spreekt en met overheden die nog in de sovjetgeest werken? Hoe is het om bij een temperatuur van min 35 met houtgestookte kachels te overleven?  Wat zal er nog gebeuren voor de droom werkelijkheid wordt?

Na de lezing worden handgebreide wollen sokken verkocht t.b.v.  het project “Give a Hand” voor bejaarden die op het Letse platteland wonen.

www.purvitishouse.com